Hands-on: Oneplus One Review en Ervaringen

Als winnaar van de Smash the Past contest heb ik mijn handen weten te leggen op één van de eerste 100 Oneplus One’s. Ik heb mijn Samsung Galaxy S3 gedoneerd aan het goede doel en in ruil daarvoor heb ik voor 70ct een 16GB Oneplus One Silk White mogen kopen. Deze telefoon is vorige week afgeleverd.

Unboxing

Kaartje Pete LauDe telefoon werd afgeleverd in een kartonnen, bruine doos en was gewikkeld in bubbeltjesfolie. Ook werden er geen accessoires meegeleverd. Oneplus gaf naderhand aan dat ze ons als winnaars zo snel mogelijk van een telefoon wilden voorzien en de officiële verpakking nog niet beschikbaar was, evenals de accessoires zoals USB kabel, lader en oordopjes. Wel zat er een door Pete Lau (CEO van Oneplus) ondertekend kaartje bij, speciaal voor de 100 winnaars. Dat was tenminste iets…

Design

Het eerste wat ik dacht toen ik de telefoon in mijn handen had was: Wow! Een erg mooie degelijke telefoon. Zelf ben ik geen fan van witte telefoons, maar ik stoor me er bij deze Silk White Oneplus One totaal niet aan. Ik had liever de Sandstone Black versie gehad, maar een gegeven paard moeten we niet in de bek kijken toch? Daarbij komt natuurlijk dat er op (korte) termijn StyleSwap covers beschikbaar zijn. Door de achtercover te vervangen krijgt je telefoon een volkomen andere stijl. Er zullen onder andere houten covers beschikbaar komen. En zelfs één van kevlar. Cool!

Bouwkwaliteit

De telefoon voelt zeer stevig aan, heeft geen rammelende knopjes en de Silk White cover is heerlijk zacht, zoals beloofd. De rand om het scherm is van plastic met een metaalfinish. Wel valt meteen op dat de telefoon gigantisch is. Zeker als je hem, zoals ik, vergelijkt met een S3. De telefoon past in een normale spijkerbroek, maar voor mij was het op de fiets toch echt op het randje. Al met al had de telefoon toch net iets kleiner gemogen, maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb geen enorm grote handen en toch vind ik de telefoon goed te bedienen. In theorie lukt dat ook nog nét met één hand, maar zelf gebruik ik altijd beide handen. Het rechthoekje om de camera steekt enigszins uit, maar het glaasje van de camera zelf ligt weer wat dieper. Deze zal normaal dus niet beschadigen als je de telefoon op tafel legt. Behalve dan als je enorm veel pech hebt en er een grote zandkorrel tussenkomt, maar dit is bij iedere telefoon. Prima dus. De knoppen zijn redelijk klein en steken weinig uit, maar rammelen totaal niet. Ze zijn prima geplaatst en doen hun werk. Je moet de knoppen goed indrukken, waardoor ze in je broekzak niet vanzelf ingedrukt zullen worden. Een pré wat mij betreft. Oneplus One

Scherm

Het 5,5 inch scherm is groot. Erg groot. En dat is fijn. Hoe groter, hoe beter, zolang de telefoon nog goed te hanteren valt. De kleuren en het contrast zijn goed te noemen, evenals de kijkhoek. En dat is buiten met fel zonlicht ook het geval. Persoonlijk heb ik niets aan te merken op het scherm van de Oneplus One.

CyanogenMod 11S

De telefoon draait op de software CyanogenMod 11S. Een custom versie  die speciaal gemaakt is voor de Oneplus One en gebaseerd is op de bekende CM11. In eerste instantie werkt de software naar behoren. De telefoon reageert snel en er is enorm veel te customizen. Echter wanneer we de telefoon wat langer in gebruik hebben, dan merken we toch aardig wat issues op. Blijkbaar – dit was ons niet gecommuniceerd – draait de telefoon nog op een pre-production versie van CM11S. De winnaars zijn door Oneplus gebombadeerd tot bètatesters. In principe niet erg, maar had dat dan vooraf verteld. Issues die op moment van schrijven onder andere aanwezig zijn:

 • Zacht geluid uit de speaker tijdens bellen.
 • Wifi blijft soms “verbonden” met een netwerk, terwijl deze al (ruim) buiten bereik is
 • Bluetooth blijft soms “verbonden” met apparaten die uitgeschakeld zijn of buiten bereik zijn
 • 4K video hapert soms bij het opnemen
 • HDR bij foto’s met groot contrast zorgt ervoor dat de camera crasht (de foto wordt wel opgeslagen)
 • Camera focust niet goed tijdens filmen
 • Scherm blijft uit (op zwart) na het bellen
 • NFC werkt niet naar behoren (tags worden niet gezien/tags zijn niet beschrijfbaar)
 • Bepaalde koptelefoons schijnen niet te werken
 • Mono audio tijdens video-opnames
 • Wifi lijkt op 5GHz onstabiel te zijn
 • Laden stopt zonder reden voordat de batterij vol is
 • Etc.

De software is er dus nog lang niet. Voor een doorsnee consument is de telefoon op dit moment niet te gebruiken. De final versie van CM11S zou dit allemaal moeten hebben opgelost en is over twee-drie weken beschikbaar.

Gestures

Een mooie nieuwe feature (die enkele andere telefoons ook reeds hebben) zijn de gestures, waarmee je de telefoon kan unlocken. Door bijvoorbeeld een rondje te tekenen op het display (dat uitstaat) start je de camera. Twee keer tikken zorgt voor een normale unlock. Dit werkt best prettig, echter is het me al enkele keren voor gekomen dat de telefoon in mijn broek werd ontgrendeld. De V voor de zaklamp heb ik dan ook uitgezet. Verder kun je ook met je stem de telefoon unlocken. Door “Hey Snapdragon” te zeggen tegen je telefoon en wordt (standaard) Google Now gestart. Best fancy.

Performance

De Oneplus One beschikt over een Qualcomm Snapdragon 801 welke geklokt is op 2,5GHz. Tel daarbij 3GB intern geheugen op en de software van Cyanogen en je hebt een telefoon die meer kan dan menige laptop. Als eerste heb ik AnTuTu gedraaid, wat onderstaande opleverde. AnTuTu Benchmark Oneplus One Zo’n benchmark zegt natuurlijk niet alles, maar het geeft wel een beeld. In het gebruik merk je ook weinig tot geen haperingen. GTA San Andreas werkt op de hoogste resolutie met alles vol open vloeiend. Ook het afspelen van 1080p video gaat perfect. De telefoon heeft totaal geen problemen met multi-tasken, wat ik persoonlijk erg belangrijk vind.

Camera

De camera aan de achterkant maakt mooie foto’s. Zelf ben ik redelijk snel tevreden met betrekking tot een camera, maar ik zie wel dat de foto’s kwalitatief in orde zijn. Ter vergelijk heb ik foto’s gemaakt met zowel de Oneplus One als een Samsung Galaxy S3. Deze zijn snel gemaakt met de standaard instellingen. Verwacht er dus niet al teveel van. Iemand die wat meer verstand heeft van fotograferen zal de camera vast beter reviewen. De front camera doet ook goed z’n werk. Misschien zelf iets te goed. Erg veel detail, waardoor je ieder litteken, rimpeltje en pukkeltje ziet. Gelukkig kun je kwaliteit ook wat naar beneden schroeven. Ik realiseer me nu wel dat voor een selfie-cam geen 5MP nodig is. HDR werkt erg goed (behalve dat bij veel contrast de app crasht). Op het Oneplus forum heeft een member een mooi voorbeeld geplaatst hoe te zien hoe de HDR werkt.

Geluid

10De Oneplus One beschikt over stereo speakers die aan de onderkant van de telefoon geplaatst zijn. Persoonlijk had ik er meer van verwacht, maar het blijft gewoon telefoongeluid. Het geluid van de Oneplus One gaat hard genoeg, maar blijft een beetje blikkerig klinken. Daarentegen is het wel een enorme vooruitgang ten opzichte van de Samsung Galaxy S3 die ik voorheen had. Het geluid uit de oorspeaker die je gebruikt tijdens het handheld bellen is redelijk laag. Dit is echter softwarematig en zal z.s.m. opgelost worden.

Geheugen

Wij hebben de 16GB Oneplus One gekregen. Van de 16GB zijn er 12,19GB beschikbaar. Persoonlijk vind ik dat meer dan genoeg aangezien ik vrijwel geen grote games speel en mijn foto’s (dubbel) opsla in de cloud. Wanneer ik veel foto’s of filmpjes heb gemaakt, verwijder ik deze gewoon van de telefoon, aangezien ze ook bij Google en Dropbox staan. Voor mensen die 16GB niet genoeg vinden is er ook een 64GB versie beschikbaar. Er is geen support voor sd-kaartjes, dus daar zul je het mee moeten doen. USB On the Go behoort wel tot de mogelijkheden.

Batterij

De 3100 mAh batterij zou garant moeten staan voor een hoge batterijduur. De afgelopen dagen doe ik zo’n 24+ uur bij normaal gebruik (screen-time zo’n 4 uur). Echter wanneer je een zware game als GTA San Andreas draait zie je de procenten eraf vliegen. Dus bij erg intensief gebruik (in bijvoorbeeld het vliegtuig) is het aan te raden een lader mee te nemen.

Conclusie

OneplusOne-telefoonZou ik de Oneplus One voor €300 kopen? Jazeker! Zodra Cyanogen de softwarefoutjes eruit heeft gehaald is de telefoon een super telefoon voor een perfecte prijs. Het formaat is wennen, maar kan er nét mee door. Gimmicks zoals waterdichtheid en draadloos laden zouden leuk zijn, maar het gebrek hieraan is voor mij geen dealbreaker. En deze Gimmicks zijn mij zeker geen €300-€400 waard.

Ik raad de Oneplus One dan ook van harte aan. Zeker aan mensen die de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs willen.

Omdat je de telefoon alleen los kunt kopen via de webshop van Oneplus, heb je natuurlijk een sim-only abonnement nodig. Vind hieronder de goedkoopste. En wil je per sé 4G LTE op je Oneplus One, dan kun je hier de beste providers vinden voor 4G op de Oneplus One.